top of page
Αναζήτηση

Γιατί ο βυθός της θάλασσας ασκεί τόση γοητεία μέσα μας;
Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,


Όταν ήμουν μικρή, θα μπορούσα να παρακολουθώ για ώρες τον κόσμο του βυθού . Ο Ζακ Κουστώ ήταν ο ήρωάς μου, ο άνθρωπος με το σκάφανδρο και την στολή του δύτη που εξερευνούσε άγνωστα θαλάσσια λιβάδια, ναυάγια, κοράλλια όλων των χρωμάτων.


 

Η αγάπη μου αυτή για τον βυθό βρήκε τον δρόμο της μέσα στο μυθιστόρημά μου περιπέτειας "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου". Ο Γλεντούσης Γέμελος, ένας από τους ήρωες, καταδύεται στον βυθό του Κρητικού Πελάγους. Ιδού ένα σχετικό απόσπασμα:

"Συνέχισε να κατεβαίνει. Μια απόκοσμη σιωπή κατέκλυσε το
είναι του. Πόσο τη λάτρευε αυτή την υποθαλάσσια σιωπή. Κάθε
φορά ένιωθε να διεισδύει σε έναν άλλο κόσμο, βουβό. Στο λιβάδι
της σιωπής. Όλα του φαίνονταν να κινούνται πιο αργά, όπως την
πρώτη εποχή της δημιουργίας. Ο ίδιος προσαρμοζόταν στους ρυθμούς αυτούς και κουνούσε τα άκρα του με μια αρχαϊκή μουσικότητα. Ένιωθε σαν πρωτόζωο. Ένα σελάχι του βυθού".


Γιατί αγαπάμε τόσο τον θαλάσσιο βυθό;


Ίσως να μας θυμίζει την πρώτη μας εμπειρία αφότου άρχισε να σχηματίζεται η ανθρώπινη μορφή μας. Ίσως το πρώτο που μάθαμε με την πρώτη μας αναπνοή είναι να κολυμπάμε μέσα σε έναν υγρό σιωπηλό βυθό. Μέσα στον αμνιακό σάκο στην κοιλιά της μητέρας όλα κινούνται αργά και σιωπηλά, όπως την πρώτη εποχή της δημιουργίας του σύμπαντος. Και μεις - έμβρυα ακόμα - μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε στη νέα μας ζωή. Κουνάμε τα άκρα μας αργά με μια αρχαϊκή μουσικότητα. Όπως τα σελάχια του βυθού τα μεγάλα τους πτερύγια. Ή οι θαλάσσιες χελώνες τα φολιδωτά τους πόδια. Και εννέα μήνες μετά - την έκτη μέρα της δημιουργίας σε όρους βιβλικής κοσμογονίας - εγκαταλείπουμε τον βυθό και βγαίνουμε στον αέρα.
Ίσως πάλι μας θυμίζει την πορεία της δημιουργίας του κόσμου.


Αρχικά η γη ήταν σε μεγάλο βαθμό καλυμμένη με νερό. Οι επιστήμονες της εξέλιξης λένε πως κάποτε ίσως είχαμε βράγχια και ζούσαμε μέσα στη θάλασσα.


Η θάλασσα είναι η δεύτερη μητέρα μας.


Ο πλανήτης μας, η γη, είναι η μητέρα όλων των έμβιων πλασμάτων που ζουν εδώ. Η γη μας τροφοδοτεί, μας παρέχει απλόχερα τους καρπούς της για να ζήσουμε. Η θάλασσα, το νερό, είναι η δεύτερη μητέρα μας. Άλλωστε, το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος είναι το νερό.


 

Ο Γλεντούσης στο μυθιστόρημα "Το αίνιγμα του Ερωτόκριτου" ανακαλύπτει ένα αρχαίο άγαλμα μέσα στον βυθό της θάλασσας. Μια αρχαία θεότητα. Μια γοργόνα.


Μια γοργόνα από εκείνες που όλοι μιλούσαν για αυτές, αλλά
κανείς δεν είχε ματαδεί τον καλούσε κοντά της. Είναι δυνατόν;
Ονειρευόταν; Μήπως κατέβηκε πολύ απότομα; Μια γλυκιά ζάλη
έκανε τις κλειδώσεις του να λιγώσουν. Φυσαλίδες σε όλα τα χρώματα της ίριδας στραφτάλισαν ολόγυρά του. Δυο ζευγάρια μάτια με μακριές βλεφαρίδες κυμάτιζαν γύρω του, σελάχια που ανοιγόκλειναν τις φτερούγες τους. Καταλάβαινε πως αυτό ήταν το τέλος.

Ποια θεότητα παριστάνει το άγαλμα αυτό; Και ποια η σχέση του με τον Θησέα και την Αριάδνη;


Θα το μάθουμε διαβάζοντας το βιβλίο "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου"!Για να το αποκτήσεις σαν ebook κάνε κλικ εδώ:


https://www.smashwords.com/books/view/1028048


 

Παρακάτω μπορείς να δεις τα βήματα που κάνεις για την αγορά σε εικόνες (ΔΩΣΕ ΒΑΣΗ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΒΕΛΑΚΙΑ)

Γιατί να αγοράσεις ebook;


Η αλήθεια είναι ότι είμαστε συνηθισμένοι να διαβάζουμε βιβλία από χαρτί. Όμως, το ebook έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Δεν πιάνει χώρο. Το κουβαλάμε μαζί μας στο κινητό ή στο tablet μας.

  • Το έχουμε πάντα μαζί μας. Είμαστε μέσα στο μετρό και βαριόμαστε; Ανοίγουμε το ebook και διαβάζουμε. Ούτε καταλαβαίνουμε πώς περνάει η ώρα και βρισκόμαστε στον προορισμό μας!

  • Είμαστε στην παραλία; Ανοίγουμε το κινητό μας και διαβάζουμε!

  • Το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" είναι ένα βιβλίο περιπέτειας. Ένα αρχαίο αγαλματίδιο και μια πινακίδα γραμμικής γραφής Βήτα αναζητούνται. Γρίφοι, κρυμμένα μυστικά θα βοηθήσουν στην αποκάλυψή τους. Ένα ευχάριστο ταξίδι περιπέτειας ιδανικό για το καλοκαίρι!


Καλή σου αναγνωστική απόλαυση!
bottom of page