Αναζήτηση

Για ποιο αίνιγμα μιλάει η δημοσιογράφος Ευτυχία Πενταράκη;

Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,


Η πρώτη συνέντευξη που έδωσα με την ιδιότητα του συγγραφέα του μυθιστορήματος αρχαιολογικής περιπέτειας "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" ήταν τον Αύγουστο του 2020 στο ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης Gavdos FM και στην γνωστή δημοσιογράφο Ευτυχία Πενταράκη (fb profile: https://www.facebook.com/eftihia.pentaraki/). Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε επιλεγμένα αποσπάσματα:

Έκτοτε, έχουν δημοσιεύσει άρθρα και συνεντεύξεις για το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" σε δημοσιογραφικά ιστολόγια και ιστοσελίδες που έχουν ως κύριο θέμα της τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό.


Ας πάρουμε μια μικρή γεύση:

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσα στη Σία Φραγγοπούλου για τη σελίδα της στο instagram (profile: https://www.instagram.com/_books2020__/) και θα δημοσιευτεί σε λίγες ημέρες:

1. Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα βιβλίο;
Είναι κάτι πηγαίο. Μια εσωτερική δύναμη που με ωθεί. Η αρχέγονη δύναμη της δημιουργίας. Με ωθεί να δημιουργήσω και να αφηγηθώ μια ιστορία που ποτέ δεν έζησα και ίσως δεν θα ήθελα να ζήσω. Μα τη ζω με τη φαντασία μου και θέλω να τη μοιραστώ. 
Από τη στιγμή που αποφάσισα να γράψω, νιώθω πως δεν θα σταματήσω ποτέ να γράφω. Κάτι που – θαρρώ – χαρακτηρίζει όλους τους συγγραφείς. 
2. Ποια  ήταν η βασική έμπνευση σας για να ξεκινήσετε να γράφετε το βιβλίο;
Η αγάπη στα μυστήρια και στους γρίφους. Η αγάπη στoν ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση. Η αγάπη στην Κρήτη και την ιστορία της, δίχως να με συνδέει κάτι οργανικό μαζί της. 
3. Υπήρξε κάποιος παράγοντας που σας ώθησε να γράψετε ένα μυθιστόρημα, με κύριο θέμα την ιστορία;
Η ιστορία είναι το συλλογικό μας παρελθόν. Αυτό που μας δίνει ταυτότητα και βάθος. Αν την γνωρίσουμε, δίχως να την αφήσουμε να μας εγκλωβίσει, μπορεί να μας απελευθερώσει και να μας ανοίξει νέους μαγικούς δρόμους. 
4. «Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου» ένας τίτλος που κινεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια του αναγνώστη. Γιατί αυτός ο τίτλος ; 
Όταν άρχισα να γράφω το «Αίνιγμα του Ερωτόκριτου», είχα στο νου μου την υπόθεση, αλλά δεν της είχα δώσει ακόμη τίτλο. Τελειώνοντας, είχα κάποιους τίτλους στο μυαλό μου. Ωστόσο, ήθελα και τη συμμετοχή των αναγνωστών σε αυτή τη διαδικασία. Έτσι, έκανα ένα διαγωνισμό στο facebook ζητώντας από το κοινό να επιλέξει τίτλο. Έτσι και έγινε. Όλοι οι τίτλοι βρήκαν το στόχο τους. Μα ο τίτλος «Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου» είχε το κάτι παραπάνω. Η Ευαγγελία Τζαβέλα, που επινόησε τον τίτλο, ήταν λες και είχε διαβάσει το βιβλίο, προτού καν εκδοθεί.
5. Πώς  καταφέρατε να συνδυάσετε τόσο ομοιόμορφα τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους; 
Ο χρόνος είναι μια γραμμή, αλλά και ένας κρίκος, μια σειρά από ομόκεντρα δαχτυλίδια. Ο ένας κρίκος δένεται με τον άλλο, εφάπτεται σε κάποια σημεία. Στο «Αίνιγμα του Ερωτόκριτου» θέλησα να παρουσιάσω την Κρήτη του 1980, αλλά και την Κρήτη του 1940. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί κρίκοι της υπόθεσης. Ανάμεσά τους περνούν η Κρήτη του Μίνωα, του Δαίδαλου και της Αριάδνης και η Κρήτη του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας.  
6. Η νεαρή αρχαιολόγος Ναυσικά είναι υπαρκτό πρόσωπο;
Η Ναυσικά, η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος, δεν είναι πραγματικό πρόσωπο. Ωστόσο, έχει δανειστεί – συνειδητά και ασυνείδητα – κομμάτια και χαρακτηριστικά από υπαρκτά άτομα. Αγαπημένα πρόσωπα, ίσως και από εμένα την ίδια. Για παράδειγμα, αγαπώ τη μορφή της Οφηλίας στον πίνακα του Μιλαί, που αναφέρεται μέσα στο μυθιστόρημα. Η Ναυσικά ενσαρκώνει το αρχέτυπο του ανθρώπου που ψάχνει την αλήθεια με όποιο κόστος και βλέπει το καλό μέσα σε κάθε άνθρωπο, όσο καλά κρυμμένο και αν είναι. Στη Μινωική Κρήτη θα μπορούσε να είναι η Αριάδνη. Στην Κρήτη του Μεσαίωνα θα μπορούσε να είναι η Αρετούσα. 
7. Θέλω να μου πείτε τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν το βιβλίο σας;
Αναζήτηση, αίνιγμα και ένας μεγάλος έρωτας που άρχισε όπως ο έρωτας του Ερωτόκριτου για την Αρετούσα. 
8. Κλείνοντας να σας ρωτήσω , είναι στα μελλοντικά σας σχέδια να γράψετε και άλλο βιβλίο; Αν ναι τι είδους θα είναι ; 
Γράφω ήδη το επόμενο μυθιστόρημά μου. Θα είναι και αυτό ένα μυθιστόρημα αρχαιολογικού μυστηρίου και περιπέτειας. Ένα είδος που δεν έχει αναπτυχθεί τόσο από Έλληνες συγγραφείς, παρόλο που η χώρα μας και ο πολιτισμός της προσφέρουν απλόχερα πλούσια πρώτη ύλη. Πηγή έμπνευσης είναι μια ιστορία από τον Ηρόδοτο και τον Πλάτωνα, η ιστορία της Μικράς Ασίας στο μακρινό παρελθόν και στο πρόσφατο του 1922. Και όχι μόνο...

(Instagram profile: https://www.instagram.com/vasilikimakri.writer/)


Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,

To "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" συνεχίζει το υπέροχο ταξίδι του στις καρδιές των ανθρώπων. Αποκτήστε το κι εσείς με διαδικτυακή παραγγελία και σε λίγες μέρες θα το έχετε στο σπίτι σας!

Πώς; Δείτε παρακάτω!Απόκτησέ το σαν έντυπο βιβλίο:


1. Αγοράζοντάς το ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.bookoo.gr/eshop/books/to-ainigma-tou-erotokritou


2. Με μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Αθήνα 106 78


3. Με ένα μήνυμα σε μένα, τη συγγραφέα στο email: v_makri@yahoo.com ή στέλνοντας μήνυμα από τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρεις σε κάθε σελίδα του www.vasilikimakri.com.


Απόκτησε το βιβλίο σαν ebook κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:


https://www.smashwords.com/books/view/1028048 

Καλή σου αναγνωστική απόλαυση!