top of page
Αναζήτηση

Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από ένα μυθιστόρημα: Οι κλοπές αρχαιοτήτων στην Κρήτη της Κατοχής.Στο νου του Γκούσταβ ήρθε η εικόνα του Στρατηγού Γιούλιους Ρίνκελ, τότε στην Κρήτη. Είχανε πάει αρκετές φορές μαζί στην Κνωσό. Βράδυ συνήθως. Μαζί με πολλούς εργάτες και ανασκαφικό εξοπλισμό.
«Αυτά που βρίσκουμε εδώ είναι δικά μας», θυμήθηκε τον Στρατηγό να λέει.
«Τότε γιατί ερχόμαστε βράδυ;», είχε τολμήσει να ρωτήσει.
«Αξιωματικέ, τι ερώτηση είναι αυτή;», τον είχε καρφώσει με το βλέμμα του ο Στρατηγός. Εκείνο το βλέμμα του γύπα που παραμονεύει το ετοιμοθάνατο ζώο να ψοφήσει. «Αμφιβάλλεις για την αποστολή μας;»
«Όχι», είχε τραυλίσει ο Γκούσταβ.
«Δεν κάνουμε τίποτα παράνομο. Είμαστε η νέα τάξη πραγμάτων αυτής της χώρας. Είμαστε το τρίτο Ράιχ! Οφείλουμε να διασώσουμε την αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της», συνέχισε να λέει ο Ρίνκελ. «Εμείς είμαστε οι συνεχιστές του. Αλλιώς, κινδυνεύει από τους Εβραίους και τους κομμουνιστές. Πρέπει να πάμε τα ευρήματα στο Βερολίνο, όπου θα λάμψουν για πάντα. Όλος ο κόσμος θα μπορεί να τα απολαύσει. Να δει το μεγαλείο τους. Να καταλάβει πως αυτή είναι η κλασική, η απόλυτη, η τέχνη των Αρείων. Και όχι εκείνη η αχρεία τέχνη των Εβραίων!»
 

Στο παραπάνω απόσπασμα από το μυθιστόρημά μου αρχαιολογικής περιπέτειας "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου", ένας από τους ήρωες του βιβλίου, ο Γκούσταβ Ράινχαρντ, συνομιλεί με τον Διοικητή των Ναζιστικών Δυνάμεων Κατοχής στην Κρήτη, Ιούλιο Ρίνκελ για τις λαθρανασκαφές έξω από την Κνωσό τότε στην Κατοχή.

Ο Γκούσταβ έρχεται στην Κρήτη ως υπαξιωματικός των Ναζί. Είναι, φυσικά, φανταστικό πρόσωπο, πλάσμα της συγγραφικής μου φαντασίας.


Ο Ιούλιος Ρίνκελ, όμως, δεν είναι φανταστικό πρόσωπο.

Είναι πραγματικό πρόσωπο με διαβόητο ρόλο στην Κρήτη της Κατοχής.

Εξ αιτίας του πολλοί Έλληνες έχασαν τη ζωή τους.

Εξ αιτίας του αρχαία αντικείμενα από την μινωική, κλασσική και ελληνιστική περίοδο 'έφυγαν' από την Κρήτη. Εκλάπησαν. O Ρίνκελ μετέφερε τις κρητικές αρχαιότητες στην πατρίδα του, στο Graz της Αυστρίας. Οι αρχαιότητες αυτές 'επέστρεψαν' στην πατρίδα τους την Κρήτη μόλις το 2017.

 

Το θέμα της κλοπής αρχαιοελληνικών αντικειμένων από την Κρήτη της Κατοχής θίγεται μέσα στο μυθιστόρημά μου αρχαιολογικής περιπέτειας "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου".

Στο μυθιστόρημα ο Γκούσταβ, ένα φανταστικό πρόσωπο, συνομιλεί με τον Ρίνκελ, ένα ιστορικό πρόσωπο.


Γιατί αυτή είναι η μαγική δύναμη της λογοτεχνίας. Με το μαγικό της ραβδί μπλέκει την φαντασία με την πραγματικότητα.

Και όχι μόνο αυτό.

Σου 'μαθαίνει' ιστορικά γεγονότα, 'σφηνώνει' ψήγματα της ιστορικής πραγματικότητας ανάμεσα στις ρωγμές μιας φανταστικής ιστορίας, μιας φανταστικής πλοκής. Και, έτσι, σε βοηθά να τα αποτυπώσεις στο μυαλό σου. Σου παρουσιάζει την ιστορία ζωντανή να σπαρταράει μπροστά σου με σάρκα και οστά.


Και έτσι δεν την ξεχνάς ποτέ...

 

Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,


σας προσκαλώ να διαβάσετε το μυθιστόρημα "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" και να 'γνωρίσετε' ιστορικά γεγονότα από την Κρήτη της Κατοχής και όχι μόνο...

Και όλα αυτά μέσα από έναν 'λαβύρινθο' περιπέτειας, γρίφων και ανατροπών! 

Πώς θα αποκτήσεις το μυθιστόρημα "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου";

Κάνε κλικ πάνω στην εικόνα για να το αγοράσεις σαν ebook μόνο με 9 ευρώ!


Εναλλακτικά, για να το αποκτήσεις σαν ebook κάνε κλικ εδώ:

https://www.smashwords.com/books/view/1028048

Παρακάτω μπορείς να δεις τα βήματα που κάνεις για την αγορά σε εικόνες (ΔΩΣΕ ΒΑΣΗ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΒΕΛΑΚΙΑ)

Γιατί να αγοράσεις ebook;

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε συνηθισμένοι να διαβάζουμε βιβλία από χαρτί. Όμως, το ebook έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Δεν πιάνει χώρο. Το κουβαλάμε μαζί μας στο κινητό ή στο tablet μας.

  • Το έχουμε πάντα μαζί μας. Είμαστε μέσα στο μετρό και βαριόμαστε; Ανοίγουμε το ebook και διαβάζουμε. Ούτε καταλαβαίνουμε πώς περνάει η ώρα και βρισκόμαστε στον προορισμό μας!

  • Είμαστε στην παραλία; Ανοίγουμε το κινητό μας και διαβάζουμε!

  • Το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" είναι ένα βιβλίο περιπέτειας. Ένα αρχαίο αγαλματίδιο και μια πινακίδα γραμμικής γραφής Βήτα αναζητούνται. Γρίφοι, κρυμμένα μυστικά θα βοηθήσουν στην αποκάλυψή τους. Ένα ευχάριστο ταξίδι περιπέτειας ιδανικό για το καλοκαίρι!

Καλή σου αναγνωστική απόλαυση!
bottom of page