top of page
Αναζήτηση

Η κριτική του κριτικού, ποιητή και θεατρολόγου Κωνσταντίνου Μπούρα για το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου"
Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,


Ο Αύγουστος Κορτώ, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες συγγραφείς της γενιάς μας, στο καινούριο βιβλίο του "Το μυστικό του Λεονάρντο", που είναι, στην ουσία, μια μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι, γράφει:

"Για πρώτη φορά ... ένιωθα να με πλημμυρίζει η ευτυχία του δημιουργού στον απόηχο του επαίνου: μια ευδαιμονία τόσο βαθιά και απέραντη, που δεν χωράει στο νου και στην ψυχή και έτσι απλώνεται στο σώμα, κι είναι σαν μια πείνα που σε θέριζε χρόνια ξάφνου να χόρτασε μεμιάς ή σαν να μυρμηγκιάζεις ολόκληρος από ένα γλυκό ουράνιο χάδι".


Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,

Αυτή την ευτυχία του δημιουργού στον απόηχο του επαίνου, αυτό το γλυκό ουράνιο χάδι αισθάνθηκα κι εγώ για την εξαιρετική κριτική που έγραψε για το μυθιστόρημά μου "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" ο δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος και κριτικός (www.konstantinosbouras.gr). Ο Κωνσταντίνος διάβασε το μυθιστόρημα και μου έστειλε το ακόλουθο κείμενο. Το κείμενο αυτό θα ήθελα σήμερα να μοιραστώ μαζί σας.


Γράφει, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος:


"Η αφήγηση στα καλύτερά της (για να μην πω στα τέλειά της). Η αφήγηση όχι ως τεχνική αλλά ως πρακτική αυτογνωσίας, ως άσκηση ενσυναίσθησης, ως άθλος υπερβάσεως των συνήθων ανθρωπίνων παθών μας. Δακρύβρεχτη η ιστορία που διαλέγει να μας αφηγηθεί η επιστήμων και Δασκάλα Βάσω Μακρή. Όχι όμως και μελοδραματική. Σε καμία περίπτωση. Ξετυλίγεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια της ψυχής μας ένα ιστορικό πανόραμα με αρχαιολογικές φαντασιώσεις, εφιαλτικές παράνοιες, εκπληκτικά παραληρήματα μεγαλείου πιθανών και απίθανων ηρώων κι ηρωίδων. Όμως πάνω και πέρα απ’ όλα κυριαρχεί η ποίηση, η αγάπη, κραταιά ως δύναμη συμπαντική, ως αφοβιά του θανάτου, ως ξόρκι ενάντια σε κάθου είδους αναπηρία και ανημπόρια. Η Βασιλική Μακρή διδάσκει μέσα από αυτό το καλογραμμένο κείμενο την Φιλότητα, την δύναμη εκείνη που ενέπνευσε την Αντιγόνη και τον Σοφοκλή να μας παραδειγματίσουν πως τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν είναι ανέφικτο, όταν ακολουθούμε την καρδιά μας, όταν είμαστε πιστοί στα “κινήματα της ψυχής” μας, όπως θα έλεγε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός". 
Με αριστοτεχνικό τρόπο συνυφαίνεται μια πλοκή σχεδόν αρχετυπική, εκεί όπου τα στερεότυπα δεν έχουν θέση, αλλά ακόμα κι όταν βρίσκουν τη θέση τους μετουσιώνονται σε υψηλή ποίηση. Η Αρχαιότητα πρωταγωνιστεί, όχι μόνον ως άριστη γνώση της Μυθολογίας, αλλά ως Ιστορία εν εξελίξει, ως ατελές έργο που απαιτεί την συμπλήρωσή του και μόνον οι μυθοπλάστες μπορούν να αναλάβουν και να διεκπεραιώσουν έναν παρόμοιο άθλο. Η τέχνη της Βασιλικής Μακρή δεν είναι διεκπεραιωτική, είναι συμπαθητική, σαν μελάνι που ανάβει μόνον με τον κατάλληλο καταλύτη. Κι ο καταλύτης εδώ είναι η βαθιά επίγνωση της αθωότητας όλων των ανθρώπινων όντων, ανεξαρτήτως από τις ακραιότητες στις οποίες έχουν επιδοθεί ακολουθώντας τυφλά ένστικτα και ταπεινές ροπές. Η όποια συσκότιση των φρενών, όταν δεν είναι συνειδητή διαστροφή, αγγίζει τον υπερβατικό χώρο του ιερού, του άρρητου, του μη επιστητού. Κι εδώ η καλή επιστήμων και Άνθρωπος Βασιλική Μακρή συμπληρώνει με λογοτεχνική δεξιοτεχνία όσα το αριστερό ημισφαίριο της Λογικής αδυνατεί να καταγράψει και να εξηγήσει. Αυτή η αλληλοσυμπλήρωση μυθοπλασίας κι επιστήμης δείχνει μακρά έρευνα και επιμονή μανική. Κάτι που είναι – θαρρώ – το χαρακτηριστικό, το διακριτό ύφος και το ξεχωριστό στίγμα μιας γνήσιας πεζογραφικής φωνής που αναμένεται να απογειωθεί σε ύψη όπου δεν υπερίπτανται οι συνήθεις ύποπτοι των συγγραφικών ομάδων, αλλά ξεχωριστοί νόες που μας καθηλώνουν με την γενναιότητά τους.

Και καταλήγει ο Κωνσταντίνος Μπούρας:


Ένα γραπτό που κόβει την ανάσα, κείμενο για όλους τους καιρούς, για κάθε εποχή, ειδικά για την δική μας την μεταβατική, την προκλητική εποχή του Χάους που θα οδηγήσει σε μια καινούργια Αναγέννηση. Πνεύματα σαν την Βασιλικής Μακρή υπογράφουν αυτή την υπόσχεση εγγράφοντας υποθήκες για ένα λαμπρότερο μέλλον.
 

Ένα κείμενο που είναι - από μόνο του - ένα ποίημα, ένα κείμενο υψηλής τέχνης.


Καλέ μου Κωνσταντίνε,

σε ευχαριστώ για το γλυκό ουράνιο χάδι που μου προσέφερες. Σε ευχαριστώ για όσα 'είδες' μέσα στο βιβλίο μου, - φανερά αλλά και αφανέρωτα, συνειδητά και ασυνείδητα. Γιατί ο συγγραφέας γράφει - πολλές φορές ασυνείδητα - σαν μια πηγή που αναβλύζει, σαν ένα ψάρι που γλιστράει αθόρυβα μέσα στο νερό.

Και έρχεται μετά ο αναγνώστης και ο κριτικός για να δουν, να περιεργαστούν. Να θαυμάσουν ή να μείνουν αμέτοχοι, αδιάφοροι. Να σχολιάσουν και να νιώσουν.


Σε ευχαριστώ, Κωνσταντίνε.Απόκτησε κι εσύ το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" σαν έντυπο βιβλίο:


1. Με μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Αθήνα 106 78


Ή

2. Αγοράζοντάς το ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:


https://www.bookoo.gr/eshop/books/to-ainigma-tou-erotokritou


 

Απόκτησε το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" σαν ebook κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:


https://www.smashwords.com/books/view/1028048


 

Καλή σου αναγνωστική απόλαυση!bottom of page