Η Οφηλία του Σαίξπηρ και του Μιλαί: Ποια η σχέση της με το μυθιστόρημα "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου";

Πριν από λίγες ημέρες η γνωστή ιστοσελίδα για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό monopoli.gr δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: "Αν η «Οφηλία» μπορούσε να μιλήσει: Η τραγική ιστορία της εμβληματικής μούσας των Προραφαηλιτών". Μπορεί κανείς να διαβάσει το άρθρο σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.monopoli.gr/2021/02/25/istories/art-culture-sub/455759/an-i-ofilia-mporouse-na-milisei-i-alithini-istoria-tis-emvlimatikis-mousas-ton-prorafailiton/
Ποιοι είναι οι Προραφαηλίτες; Και ποια η Οφηλία τους;
Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το μυθιστόρημα αρχαιολογικής περιπέτειας "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου", όπου αναφέρονται οι Προραφαηλίτες:
«Προραφαηλίτες ονομάζονται μια ομάδα Βρετανών ζωγράφων του δέκατου ένατου αιώνα που ήθελαν να μιμηθούν τη ζωγραφική του Μεσαίωνα. Γι’ αυτό και ονομάστηκαν έτσι. Προ του Ραφαήλ δηλαδή, του διάσημου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης. Τα θέματα των έργων τους είχαν να κάνουν με ιππότες και δεσποσύνες κυρίως. Όχι μόνο βέβαια. Εμπνέονταν και από την ελληνική μυθολογία».
Οι Προραφαηλίτες, λοιπόν, ήταν ζωγράφοι που εμπνέονταν από το Μεσαίωνα και τη μυθολογία.
Ποια ήταν η 'Οφηλία' των Προραφαηλιτών;
Ας γυρίσουμε πάλι στο "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου":
«Ο Μιλαί, λοιπόν, ανήκε και αυτός στην ομάδα των Προραφαηλιτών ζωγράφων. Ο πιο διάσημος πίνακάς του είναι η ‘Οφηλία’».
«Η Οφηλία; Η Οφηλία του Άμλετ;», ρώτησε η Ναυσικά με το βλέμμα της πάνω στο σκίτσο.
«Ακριβώς! Ο πίνακας αυτός είναι εμπνευσμένος από τον ‘Άμλετ’ του Σαίξπηρ. Απεικονίζει τον πνιγμό της Οφηλίας μετά την απόρριψή της από τον Άμλετ. Τον πρωτοείδα στην Πινακοθήκη Τέητ στο Λονδίνο. Εκεί εκτίθεται ο αυθεντικός πίνακας».
Η Ναυσικά περιεργάστηκε τη ζωγραφιά. Το κενό βλέμμα της γυναίκας που ήταν ξαπλωμένη πάνω στο νερό, σε συνδυασμό με το μισάνοιχτο στόμα της, μαρτυρούσαν πως η γυναίκα ήταν νεκρή. Πνιγμένη από το νερό παρασυρόταν από αυτό.
«Η μορφή αυτή μου μοιάζει λίγο», παρατήρησε.
«Είναι γιατί μοιάζεις στη μορφή του πίνακα του Μιλαί!», απάντησε ο Ματθαίος επικροτώντας την. «Είσαι όμορφη σαν εκείνη. Λευκό αλαβάστρινο δέρμα, πράσινα μάτια. Και το μαλλί σου έχει ίδιο χρώμα. Αν και το δικό σου είναι πιο φουντωτό. Και, ξέρεις, Ναυσικά, η κοπέλα αυτή ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Λεγόταν Σιντάλ και πόζαρε ως μοντέλο για τους περισσοτέρους προραφαηλίτες ζωγράφους. Ο Μιλαί, λοιπόν, την προσέλαβε να του ποζάρει για τον πίνακα της Οφηλίας. Για το σκοπό αυτό την έβαζε να μπαίνει με τα ρούχα μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη με νερό, ούτως ώστε να μπορέσει να αποτυπώσει στον πίνακα την αίσθηση του υγρού στοιχείου, καθώς και την κίνηση των μαλλιών και του φορέματος. Ο πίνακας συνεχίστηκε για μήνες. Τον χειμώνα, μάλιστα, ο Μιλαί τοποθέτησε λαμπτήρες κάτω από την μπανιέρα, για να διατηρεί το νερό ζεστό. Εντούτοις, κάποια μέρα οι λαμπτήρες έσβησαν. Απορροφημένος με το έργο του ο ζωγράφος δεν το πρόσεξε. Η Σιντάλ παρέμεινε για ώρες μέσα στο κρύο νερό, ακίνητη, για να μην διακόψει τον Μιλαί και χαλάσει την πόζα της. Αποτέλεσμα; Να πάθει πνευμονία».
Τι σχέση έχει ο πίνακας "Οφηλία" του Μιλαί με τη Ναυσικά Αργυρίου, την ηρωίδα του μυθιστορήματος "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου"; Είναι μόνο η εξωτερική ομοιότητα ή και κάτι άλλο;
Θα το μάθουμε διαβάζοντας το βιβλίο!
Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,
σπάστε την μονοτονία της καραντίνας με ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που θα σας ταξιδέψει στην πανέμορφη Κρήτη του παρόντος και του παρελθόντος. Μπείτε διαδικτυακά και αγοράστε το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" και σε λίγες μέρες θα το έχετε στο σπίτι σας!