top of page
Αναζήτηση

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να 'συνταγογραφούμε' βιβλία και θεατρικές παραστάσεις;
Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,


όλοι και όλες βιώνουμε στο μεδούλι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Το κυρίαρχο συναίσθημα των ημερών δεν είναι θετικό - αν και τα Χριστούγεννα μας προσφέρουν μια αναπνοή αισιοδοξίας. Δεν είναι η αγάπη, δεν είναι η αισιοδοξία, δεν είναι η χαρά.


Είναι ο φόβος. Ο φόβος για την αρρώστια. Ο φόβος για την επιβίωση. Ο φόβος για το αύριο.


Ο φόβος ο ίδιος είναι μια αρρώστια. Αρρωσταίνει την ανθρώπινη ψυχή. Μπορεί να αρρωστήσει και το ανθρώπινο σώμα.


Πώς μπορούμε να θεραπευθούμε από το φόβο;

Αν ξεχάσουμε λίγο τον μικρόκοσμο μας και εστιάσουμε στην μεγάλη εικόνα.


Ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Και πώς μπορούμε να την δούμε; Ποιος θα μας βοηθήσει σε αυτό;


Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η τέχνη.


Στο Μόντρεαλ του Καναδά πριν από δύο χρόνια η Ένωση Γιατρών της πόλης ξεκίνησε μια πρωτοπόρα συνεργασία: οι γιατροί άρχισαν να 'συνταγογραφούν' επισκέψεις των ασθενών τους στο Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης. Κάτι ανάλογο γίνεται και στην Μεγάλη Βρετανία. Οι ασθενείς πηγαίνοντας στον γιατρό φεύγουν όχι με φάρμακα. Ή τουλάχιστον όχι μόνο. Αλλά με ένα εισιτήριο μουσείου στο χέρι. Με ένα βιβλίο.


 

Συνταγογράφηση για μια θεατρική παράσταση; Για μια έκθεση ζωγραφικής; Για ένα βιβλιοπωλείο; Γιατί;


Γιατί η τέχνη είναι ένας μεγάλος γιατρός που έχει την ικανότητα να γιατρεύει. Να θωπεύει με βάλσαμο τις πληγές, να πασπαλίζει με χρυσόσκονη την ψυχή, να ανακουφίζει με καταπραϋντικά βοτάνια, να προσφέρει νερό από της λήθης το πηγάδι.


Η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και δρώμενα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους ή της κατάθλιψης.

Η τέχνη προκαλεί ανάταση της ψυχής. Η συμβολική γλώσσα που χρησιμοποιεί η τέχνη είναι πανανθρώπινη. Χαράσσει ένα μονοπάτι από φως και ελπίδα ανάμεσα σε σκιερά και παγερά δάση. Ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας.

"Στα παραμύθια η ψυχή βλέπει τον εαυτό της", είχε πει ο Καρλ Γιουνγκ, ένας από τους πατέρες της ψυχολογίας. Στην τέχνη επίσης. Μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος συνδέεται με την ανώτερη ψυχή του.

Η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης ή μιας καλής ταινίας, η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου, η θέαση ενός γλυπτού ή ενός ζωγραφικού πίνακα μας δίνει το λάκτισμα να φύγουμε - έστω και προσωρινά - από το εγώ μας και να ενωθούμε με το συλλογικό εγώ, με την συλλογική συνείδηση και μνήμη της ανθρωπότητας. Και αυτό ακριβώς το 'χάσιμο' από το εγώ και η στροφή προς το εμείς λειτουργεί θεραπευτικά.


 

Δεν θα ήταν καλύτερα, λοιπόν, οι γιατροί να «συνταγογραφούσαν» συστηματικές επισκέψεις σε γκαλερί, συμμετοχή σε λέσχες ανάγνωσης, θεατρικές παραστάσεις;


Μήπως, λοιπόν, το κλείσιμο των μουσείων, των θεάτρων, των βιβλιοπωλείων την εποχή της καραντίνας επιτείνει το πρόβλημα της ασθένειας και του φόβου;


Φυσικά υπάρχουν και οι θεατρικές παραστάσεις που προβάλλονται διαδικτυακά. Φυσικά υπάρχουν και οι εικονικές περιηγήσεις (virtual tours) αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και τόπων.

Αλλά τίποτα -κατά την άποψή μου - δεν υποκαθιστά την από κοντά επαφή με ένα έργο τέχνης,

Γιατί η τέχνη είναι ώσμωση, είναι επικοινωνία.


Ας φύγουμε, λοιπόν, από το δεν. Ας φύγουμε από τον φόβο. Ας κουρνιάσουμε κάτω από τις ιαματικές φτερούγες της τέχνης.


 


Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,


σπάστε την μονοτονία της καραντίνας με ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που θα σας ταξιδέψει στην πανέμορφη Κρήτη του παρόντος και του παρελθόντος. Μπείτε διαδικτυακά και αγοράστε το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" και σε λίγες μέρες θα το έχετε στο σπίτι σας!


Απόκτησε το βιβλίο σαν ebook κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:


https://www.smashwords.com/books/view/1028048Απόκτησέ το σαν έντυπο βιβλίο:
1. Αγοράζοντάς το ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.bookoo.gr/eshop/books/to-ainigma-tou-erotokritou


2. Με μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Αθήνα 106 78


 

Καλή σου αναγνωστική απόλαυση!bottom of page