Αναζήτηση

Ο Joseph Campbell, το ταξίδι του ήρωα και "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου".Ο Joseph Campbell, ο διάσημος μυθολόγος και συγγραφέας του έργου "Το Ταξίδι του Ήρωα", έγραψε κάποτε:

«Δεν χρειάζεται να ριψοκινδυνεύουμε μόνοι μας σε μια περιπέτεια, γιατί οι ήρωες όλων των εποχών βρέθηκαν σε κάποια από αυτές πριν από εμάς. Ο λαβύρινθος είναι εντελώς γνωστός. Χρειάζεται μόνο να ακολουθήσουμε το νήμα του μονοπατιού του ήρωα και εκεί που νομίζαμε ότι θα βρίσκαμε κάτι τερατώδες, θα ανακαλύψουμε έναν θεό. Και εκεί που νομίζαμε ότι θα σκοτώναμε κάποιον άλλον, θα φονεύσουμε τον εαυτό μας. Ενώ πιστεύαμε ότι θα ταξιδέψουμε προς τα έξω, θα βρεθούμε στο κέντρο της ύπαρξής μας. Και εκεί που είχαμε την εντύπωση πως είμαστε μόνοι, θα βρεθούμε μαζί με όλον τον κόσμο».


Κατά τον Campbell, σε κάθε ιστορία o ήρωας ξεκινά την περιπέτεια μιας αναζήτησης και μέσα από εμπόδια και δυσκολίες οδηγείται στον τελικό του προορισμό, που μπορεί να είναι η επίτευξη ενός στόχου ή η κατάκτηση της προσωπικής του αυτογνωσίας.


Κάθε ιστορία, λοιπόν, κάθε μυθιστόρημα αφηγείται την πορεία ενός ταξιδιού. Αφηγείται ένα ταξίδι ζωής του κεντρικού ήρωα ή και άλλων ηρώων και ηρωίδων του.


Στο μυθιστόρημα του Τόλκιν "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών", ο Φρόντο ξεκινά ένα ταξίδι για να καταστρέψει ένα μαγικό δαχτυλίδι, πηγή των δυνάμεων του Κακού.

Στο διαχρονικό παραμύθι του Σαιντ-Εξυπερύ "Ο Μικρός Πρίγκηπας", ένα παιδί από έναν μικρό πλανήτη αρχίζει το ταξίδι του στο διάστημα για να γνωρίσει τον κόσμο.


Στο μυθιστόρημά μου "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" η ηρωίδα, η Ναυσικά, ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης ενός αρχαίου αγαλματίδιου και μιας πινακίδας Γραμμικής Γραφής Βήτα που έχουν ανακαλυφθεί μεν, αλλά παραμένουν κρυμμένα σε κάποια τοποθεσία της Κρήτης.


Αυτό είναι το ταξίδι της. Ο προορισμός της; Να βρει τα δύο αρχαία αντικείμενα.

Αυτό σε πρώτο επίπεδο.

Γιατί, διαβάζοντας το βιβλίο, καταλαβαίνει κανείς πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Η επιφάνεια μιας λίμνης. Η κορυφή ενός βουνού. Η κορυφή του παγόβουνου. Ο βολβός ενός κρεμμυδιού.

Και, όταν βγει το εξωτερικό περίβλημα, η Ναυσικά οδηγείται σε ένα προσωπικό ταξίδι αυτογνωσίας. Μια Οδύσσεια.

Στην προσπάθεια για την άλωση μιας Τροίας, η Ναυσικά βρίσκει την Ιθάκη της. Μια Ιθάκη που θα την καταπλήξει, θα την συγκλονίσει. Θα την αρνηθεί ή θα την αποδεχτεί; Θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της;

Και ο αντιήρωας, ο ‘κακός’ της υπόθεσης, ο Γερμανός Γκούσταβ Ράινχαρντ, πρώην Ναζί στην Κρήτη της Κατοχής, μετά από δεκαετίες βρίσκεται στην Κρήτη. Γιατί άραγε; Για να βρει την Ιθάκη του και κείνος; Ή να αντιμετωπίσει τις Ερινύες του; Ποια είναι τα φαντάσματα του παρελθόντος που τον καταδιώκουν; Θα καταφέρει να λυτρωθεί από αυτά;

Ο ένοχος είναι εκατό τοις εκατό ένοχος; Τι φταίει για να γίνει κάποιος θύτης; Ποιο τραύμα μετατρέπει έναν άνθρωπο από θύμα σε θύτη; Και πώς θα εξιλεωθεί από αυτό;

Ποια είναι τα νήματα για να φτάσει στο κέντρο του λαβύρινθου;Απόκτησε το βιβλίο σαν ebook κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:


https://www.smashwords.com/books/view/1028048Απόκτησέ το σαν έντυπο βιβλίο:


1. Με μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Αθήνα 106 78


Ή

2. Αγοράζοντάς το ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.bookoo.gr/eshop/books/to-ainigma-tou-erotokritou


 

Καλή σου αναγνωστική απόλαυση!