Αναζήτηση

Πώς θα γραφόταν το όνομά μου στη Γραμμική Γραφή Β;

Στο μυθιστόρημά μου που θα έχετε στα χέρια σας σε λίγο καιρό η ηρωίδα, Ναυσικά Αργυρίου, αρχαιολόγος στην Κρήτη του 1980 ανακαλύπτει τυχαία πως την σκοτεινή περίοδο της Κατοχής στην Κρήτη ένας Γερμανός Ναζί ανακάλυψε ένα αρχαίο αγαλματίδιο και μια αρχαία πινακίδα γραμμένη στη Γραμμική Γραφή Β.

Πώς θα λεγόσασταν άραγε, αν ζούσατε στη Μινωική Κρήτη;

Ή στις πολύχρυσες Μυκήνες;

Πώς θα γραφόταν το όνομά σας με τη Γραμμική Γραφή Α;

Δεν ξέρουμε, γιατί η Γραμμική Γραφή Α δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμη.

Πώς θα γραφόταν στη Γραμμική Γραφή Β;

Bingo! Αυτό μπορούμε να το μάθουμε. Γιατί η Γραμμική Γραφή Β έχει διαβαστεί, έχει – όπως λέγεται πιο δόκιμα – αποκρυπτογραφηθεί.

Αποκρυπτογραφήθηκε από τον Μάικλ Βέντρις με τη βοήθεια του φιλολόγου Τζων Τσάντγουικ το 1952. Ο Μάικλ Βέντρις δεν ήταν φιλόλογος ούτε γλωσσολόγος. Ήταν όμως εραστιτέχνης γλωσσολόγος που αγαπούσε πολύ να σπάει μυστικούς γλωσσικούς κώδικες. Έτσι, αποφάσισε να σπάσει και τον κώδικα της Γραμμικής Γραφής Β. Και το κατάφερε! Aποκρυπτογράφησε 65 από τα 88 τότε γνωστά σύµβολά της, διατύπωσε τους βασικούς κανόνες ορθογραφίας της και έφερε στο φως την πρώτη ελληνική γραφή!

Πώς γράφεται λοιπόν το όνομά μου στη Γραμμική Γραφή Β; Πώς γράφεται το δικό σας;

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή εφαρμογή για αυτό. Μπαίνεις στην ιστοσελίδα http://games.mthv.gr/mth-names/. Μπαίνεις στη λίστα με τα ονόματα (υπάρχει μια αλφαβητική λίστα με ελληνικά βαφτιστικά ονόματα). Βρίσκεις το δικό σου όνομα στη λίστα. Μετά υπάρχουν πέντε επιλογές: Να δεις το όνομά σου γραμμένο σε μυκηναϊκή γραφή, σε κλασική και λοιπά. Πατάς την επιλογή της μυκηναϊκής γραφής και… ιδού! Σου θυμίζει κάτι; Τίποτα απολύτως! Σαν να συναντάς για πρώτη φορά έναν άγνωστο!

Είναι όμως συναρπαστικό!