Αναζήτηση

Το συναπάντημα των νερών και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που έγινε στην παρουσίαση του βιβλίου.

Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,


Στο ποιητικό έργο του "Επιφάνια 1937" ο Γιώργος Σεφέρης γράφει:


"Κλείνω τα μάτια γυρεύοντας το μυστικό συναπάντημα των νερών
κάτω απ’ τον πάγο το χαμογέλιο της θάλασσας τα κλειστά πηγάδια
ψηλαφώντας με τις δικές μου φλέβες τις φλέβες εκείνες που μου ξεφεύγουν
εκεί που τελειώνουν τα νερολούλουδα κι αυτός ο άνθρωπος
που βηματίζει τυφλός πάνω στο χιόνι της σιωπής".

Κάποτε είχα μια φίλη που έγραφε βιβλία. Το όνομά της Χαρά Κοσεγιάν. Αρμένισσα στην καταγωγή. Εδώ και κάποια χρόνια έφυγε για μέρη μακρινά και αχαρτογράφητα ακόμη για μας τους κατοίκους της γης. Λίγο πριν μου χάρισε το μυθιστόρημά της με τον τίτλο "Ναϊρί" (https://www.public.gr/product/books/greek-books/literature/greek-literature/nairi/prod8720300pp/).


Ναϊρί είναι μια αρμένικη λέξη.

Σημαίνει εκεί που συναντιούνται τα νερά των δύο ποταμών της Μεσοποταμίας: του Τίγρη και του Ευφράτη.

Όμως, ακόμα και οι λέξεις είναι σαν το νερό του ποταμού, τρέχουν, κυλούν, αλλάζουν τόπο, σχήμα, μορφές και δεν μπορούν να ξαναγίνουν όπως πριν. Μέσα τους αντιλαλεί η λαλιά του ξυπόλυτου φιλόσοφου Ηράκλειτου που παίζει ζάρια πάνω στα στιλβωμένα μάρμαρα έξω από τον πρόναο της τοξοβόλας Άρτεμης στην Έφεσο.

Έτσι, και η λέξη 'Ναϊρί' άλλαξε, κύλησε, γιγαντώθηκε και συμπεριέλαβε μέσα της κάθε συναπάντημα νερών. Δυο ρυάκια που σμίγουν τις κοίτες τους και γίνονται ποτάμι, το γλυκό νερό ενός ποταμού που χύνεται στην θάλασσα, το σμίξιμο δύο ζωών.


Έτσι σμίγουν και οι άνθρωποι.

Ρυάκια οι ζωές των ανθρώπων που σμίγουν, ρυάκια οι ζωές των ανθρώπων που η τύχη ή οι κατωφέρειες και ανωφέρειες της ζωής τους φέρνουν κοντά για να αναμοχλεύσουν τα νερά τους.

Πριν από λίγο καιρό γνώρισα την Βίκυ. Φτιάχνει κοσμήματα για να κοσμήσουν όχι τα αυτιά και τα δάχτυλα, μα τα βιβλία. Υπέροχους σελιδοδείκτες για να συγκρατούν και να διαχωρίζουν το διαβασμένο από το αδιάβαστο, το γνωστό από το άγνωστο, ρίχνουν γέφυρα από την μία όχθη του ποταμού με τις τυπωμένες λέξεις στην άλλη.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του μυθιστορήματός μου "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου", όσα άτομα παρευρέθηκαν και αγόρασαν το βιβλίο μου πήραν μέρος στην κλήρωση για δύο από αυτούς τους υπέροχους σελιδοδείκτες της Βίκυς.

Τα νούμερα που κληρώθηκαν αντιστοιχούν σε δύο φίλες: Στην Ζωή Κ. και στην Νένη Κ. Και οι δύο λάτρεις των βιβλίων. Εύχομαι να κοσμήσουν πολλά βιβλία τους και να τους ευχαριστηθούν.


 

Αλλά το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ...

Επειδή -προσωπικά- θέλω οι ζωές των ανθρώπων να σμίγουν, η ζωή η δική μου να σμίξει με πολλούς όμορφους ανθρώπους, αλλά και η ζωή του μυθιστορήματος "Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" να σμίξει με πολλά ανθρώπινα μάτια, θα γίνουν και άλλες παρουσιάσεις του βιβλίου, και άλλοι διαγωνισμοί, και άλλες εκπλήξεις. Γι' αυτό, αγαπημένοι και αγαπημένες μου, μείνετε συντονισμένοι μαζί μου με τα άρθρα που λαμβάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προτρέψτε και τους δικούς σας ανθρώπους, φίλους και συγγενείς να εγγραφούν στην ιστοσελίδα μου ww.vasilikimakri.com, δίνοντας απλά την διεύθυνση του email τους.


Αγαπημένοι και αγαπημένες μου,


σπάστε την μονοτονία της καραντίνας με ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που θα σας ταξιδέψει στην πανέμορφη Κρήτη του παρόντος και του παρελθόντος. Μπείτε διαδικτυακά και αγοράστε το "Αίνιγμα του Ερωτόκριτου" και σε λίγες μέρες θα το έχετε στο σπίτι σας!


Απόκτησε το βιβλίο σαν ebook κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:


https://www.smashwords.com/books/view/1028048Απόκτησέ το σαν έντυπο βιβλίο:
1. Αγοράζοντάς το ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.bookoo.gr/eshop/books/to-ainigma-tou-erotokritou


2. Με μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Εμμανουήλ Μπενάκη 13, Αθήνα 106 78


 

Καλή σου αναγνωστική απόλαυση!